Τι σχέση μπορεί να έχει το τατουάζ με τον καρκίνο του δέρματος;

Το τατουάζ σήμερα είναι σίγουρα πολύ πιο διαδεδομένο σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί όμως αυτή η νέα τάση να έχει σχέση με τον καρκίνο του δέρματος; Πώς μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ανίχνευσή του;

Πλέον η έννοια του τατουάζ έχει απενοχοποιηθεί και φαίνεται πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι δε φοβούνται να δοκιμάσουν να κάνουν τατουάζ στο σώμα τους.

Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (JRC), το 12% των Ευρωπαίων και το 24% των Αμερικανών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, έχουν κάνει τατουάζ στο δέρμα τους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το ποσοστό είναι υψηλότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

Όμως, αυτή η τάση φαίνεται πως έχει ανησυχήσει τους ερευνητές, καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του τατουάζ και του καρκίνου του δέρματος.

Η ανίχνευση του μελανώματος

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο τατουάζ και την εμφάνιση μελανώματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η υποψία ότι η ύπαρξη του τατουάζ μπορεί να εμποδίσει την ανίχνευση του μελανώματος, και αυτό γιατί αν το μελάνωμα αναπτυχθεί εκεί όπου βρίσκεται το τατουάζ μπορεί να μη γίνει έγκαιρα αντιληπτό.

Πιο συγκεκριμένα, όταν περιοχές του δέρματος σκεπάζονται με το μελάνι του τατουάζ, κυρίως το σκουρόχρωμο, είναι δύσκολη η παρακολούθηση οποιασδήποτε πιθανής αλλαγής στην επιδερμίδα, σε έναν υπάρχοντα σπίλο (ελιά) ή ακόμη και ο εντοπισμός ενός νέου σπίλου. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν βασικά προειδοποιητικά σημάδια πιθανής εμφάνισης μελανώματος ή άλλης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Άτομα με πολλούς σπίλους, ανοιχτόχρωμο δέρμα ή κληρονομική προδιάθεση για εμφάνιση μελανώματος καλό είναι να αποφεύγουν να κάνουν τατουάζ

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό όλοι οι σπίλοι, τα εκ γενετής σημάδια, ακόμη και οι προϋπάρχουσες μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος να μην καλύπτονται από κανένα τατουάζ, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η ανίχνευση και η παρακολούθηση πιθανών αλλαγών τους. 

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΑΤΟΥΑΖ ΜΕ PICO LASER
ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε πως η δερματολογική εξέταση είναι απαραίτητο να γίνεται μία με δύο φορές το χρόνο, πόσο μάλλον αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για να κάνετε τατουάζ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως αν το μελάνωμα αντιμετωπιστεί σε αρχικό στάδιο, σχεδόν πάντα θεραπεύεται.

Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος, ειδικά σε συνδυασμό με λεπτομερή δερματοσκόπηση, είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση για πρόληψη από καρκίνο του δέρματος. Μέσω αυτής της εξέτασης, εντοπίζονται όλοι οι νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι καθώς και όλες οι μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους ή άλλες βλάβες του δέρματος.

Η εξέταση της αυτόματης ολόσωμης χαρτογράφησης δέρματος πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο

Οπότε είναι σημαντικό, αν κάποιος παρακολουθεί κάποιους «ύποπτους» σπίλους ή έχει αφαιρέσει μελάνωμα από κάποια περιοχή, τότε δεν πρέπει ποτέ να καλύψει τις συγκεκριμένες περιοχές με τατουάζ. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει άμεση αντίδραση από τον δερματολόγο σε περίπτωση υποτροπής.

Πότε πρέπει να προβείτε σε αφαίρεση του τατουάζ;

Αν ανήκετε σε κάποια από τις πιο ευαίσθητες ομάδες, θα πρέπει να είστε ακόμα πιο σχολαστικοί με τη δερματολογική σας εξέταση. Αν σας αγχώνει η ιδέα, το καλό είναι ότι μπορείτε πολύ εύκολα να προβείτε σε αφαίρεση του τατουάζ σας, χωρίς να προκαλέσετε τραυματισμούς στο δέρμα σας.

Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να προσέξετε τον τρόπο που θα γίνει η αφαίρεση. Θα πρέπει να εξακριβώσετε αν ο δερματολόγος που θα σας αναλάβει θα χρησιμοποιήσει το κατάλληλο laser, αλλά και αν είναι εξειδικευμένος στη LASER Δερματολογία. Ακόμα, πριν προχωρήσετε στην αφαίρεση θα πρέπει να έχετε κάνει την εξέταση της χαρτογράφησης, έτσι ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος να γίνει εφαρμογή σε περιοχή του δέρματος που μπορεί να υπάρχει προκαρκινική ή καρκινική βλάβη.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.