Ακμή στα παιδιά, τα βρέφη και τα νεογνά

Η ακμή στα παιδιά δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο και συνήθως εμφανίζεται περισσότερο στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Εκδηλώνεται κυρίως στην περιοχή του προσώπου με συμπτώματα όπως φαγέσωρες, φλύκταινες, βλατίδες και οζίδια, που μπορεί να εμφανίζονται μόνα τους ή συνδυαστικά. Μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και χρόνια. Αναφέρονται περιστατικά ακμής που ξεκίνησε από την παιδική ηλικία και μέχρι την εφηβεία είχε εξελιχθεί σε τύπου βαριάς μορφής. Σε πολλές περιπτώσεις, η ακμή στα παιδιά συνδέεται με οικογενειακό ιστορικό μέτριας ή σοβαρής ακμής. Στα αίτια της παιδικής ακμής, όταν εμφανίζεται πριν από την εφηβεία, περιλαμβάνονται οι ποσοτικές και ποιοτικές μεταβολές των ανδρογόνων, η αυξημένη ευαισθησία οργάνων και ο μεταβολισμός. 

Αν η ακμή στα παιδιά είναι ασυνήθιστα σοβαρή ή εμμένουσα, ο δερματολόγος μας στην IQ Skin Clinics λαμβάνει πλήρες ιστορικό και πραγματοποιεί λεπτομερή εξέταση και διαγνωστικό έλεγχο σχετικά με τη μη φυσιολογική παραγωγή ανδρογόνων. Ειδικά, σε παιδιά με ακμή, ηλικίας μεταξύ 2 και 7 χρονών, στη διάγνωση περιλαμβάνεται η πιθανότητα πρόωρης αδρεναρχής, ήπιων μορφών συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων, όγκων των γονάδων ή των επινεφριδίων, συνδρόμου Cushing, καθώς και κεντρικής πρώιμης ήβης.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα στο σώμα ενός παιδιού που αποτελούν σημάδι ύπαρξης  περίσσειας ανδρογόνων, όπως για παράδειγμα:

  • Οσμή του σώματος
  • Τριχοφυΐα στις μασχάλες
  • Τριχοφυΐα στην ηβική περιοχή
  • Κλειτοριδομεγαλία
ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η νεογνική ακμή

Η νεογνική ακμή εμφανίζεται μερικές ημέρες μετά τη γέννηση ή μέσα στις πρώτες εβδομάδες ζωής ενός νεογνού. Μπορεί να προκαλείται λόγω ενεργοποίησης των σμηγματογόνων αδένων από τα ανδρογόνα της μητέρας ή από την παροδική παραγωγή ανδρογόνων από τις γονάδες και τα επινεφρίδια. Σε ποσοστό νεογνών μέχρι και 20% μπορεί να είναι συγγενούς μορφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νεογνική ακμή παραμένει μέχρι τους 9-12 πρώτους μήνες αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε βρεφική ακμή με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η βρεφική ακμή

Η βρεφική ακμή κάνει την εμφάνισή της μεταξύ του 3ου και του 6ου μήνα της ζωής του βρέφους και τις πιο πολλές φορές είναι σοβαρότερης μορφής από τη νεογνική ακμή. Η διάρκειά της μπορεί να φθάνει μέχρι και αρκετά χρόνια. Τα αίτια της βρεφικής ακμής δεν είναι απολύτως σαφή. Μπορεί να προκαλείται από τις ορμόνες της μητέρας, αλλά μπορεί να προκύπτει από τη χρήση βρεφικών καλλυντικών, από φάρμακα ή από κάποια ενδοκρινολογική δυσλειτουργία και πιο συγκεκριμένα, από την υπερανδρογοναιμία.

Τόσο η νεογνική όσο και η βρεφική ακμή προσβάλλουν κυρίως τα αγόρια και τα συμπτώματα είναι ίδια με εκείνα της κοινής ακμής. Και οι δύο μορφές ακμής εκδηλώνονται με ανοιχτούς και κλειστούς φαγέσωρες, αλλά μπορεί να δημιουργηθούν φλύκταινες και βλατίδες, που στα βρέφη μπορεί να είναι βαθιές με ύπαρξη κύστεων και οζιδίων. Επιπλέον μπορεί να σχηματιστούν ουλές ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φαγεσωρικές βλάβες.

Αν η νεογνική ή η βρεφική ακμή είναι ήπιας μορφής, δεν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία. Αρκεί καθημερινός καθαρισμός με νερό και απαλό σαπούνι. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται βρεφική λοσιόν και λάδι γιατί θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αν η νεογνική ή η βρεφική ακμή είναι σοβαρότερης μορφής, τότε εφαρμόζεται θεραπεία ίδια με εκείνη της ακμής γενικά.