Πρόσθια γραμμή: Η σημασία του σωστού σχεδιασμού

Αν η πρόσθια γραμμή δεν δείχνει φυσική, τότε προδίδει όλη τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Το κλειδί για φυσικό αποτέλεσμα στη μεταμόσχευση μαλλιών βρίσκεται στον άρτιο σχεδιασμό της πρόσθιας γραμμής. Η πρόσθια γραμμή – δηλαδή η πρώτη γραμμή τριχών πάνω από το μέτωπο – είναι η περιοχή των μαλλιών που έλκει τη μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές συναναστροφές ενός ατόμου. Είναι επίσης η περιοχή που εξετάζεται περισσότερο από το ίδιο το άτομο κάθε φορά που κοιτάζεται στον καθρέφτη. Αν η πρόσθια γραμμή δεν δείχνει φυσική, τότε προδίδει όλη τη μεταμόσχευση μαλλιών. Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών πρέπει ναι μεν να είναι ορατό, αλλά την ίδια στιγμή να περνάει απαρατήρητο.

Οι τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τις περασμένες δεκαετίες, προσέφεραν μη-ικανοποιητικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω του μη φυσικού αποτελέσματος στον σχεδιασμό της πρόσθιας γραμμής. Τα άτομα που είχαν υποβληθεί στις μεταμοσχεύσεις, αισθάνονταν αμήχανα όταν στις πιο κοντινές επαφές τους με άλλους διαπίστωναν ότι τα βλέμματα αυτών επικεντρώνονταν στην μπροστινή περιοχή των μαλλιών τους, η οποία είχε μη φυσική γραμμή και σχηματιζόταν από μικρές τούφες. Αυτός ήταν και ο λόγος που το αποτέλεσμα των παλαιότερων τεχνικών μεταμόσχευσης μαλλιών είχε λάβει τον χαρακτηρισμό «εικόνα κούκλας» (doll’s look), ένα πρόβλημα που έχει ξεπεραστεί βέβαια με τη σύγχρονη τεχνική FUE.

FUE ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η τεχνική «punch grafting», με την οποία μεταφέρονταν τμήματα δέρματος από το τριχωτό της δότριας περιοχής σε σημεία της δέκτριας, προσέφερε υψηλή πυκνότητα σε ορισμένες περιοχές, όμως η πρόσθια γραμμή έδειχνε μη φυσική και απότομη, με λάθος κατεύθυνση και σε σημείο όπου το μάτι δεν περίμενε να τη δει. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και με την τεχνική «scalp reduction», με την οποία αφαιρούνταν τα τμήματα των άτριχων περιοχών. Η τεχνική αυτή προσέφερε πιο πυκνή τριχοφυΐα στην κορυφή του κεφαλιού, αλλά τραυματισμένη πρόσθια γραμμή, με μη φυσική κατεύθυνση.

Ο σχεδιασμός της πρόσθιας γραμμής απαιτεί εμπειρία από τον γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της φύσης. Η φύση δεν παρέχει ίσιες γραμμές, επομένως αν η πρόσθια γραμμή μοιάζει να έχει σχεδιαστεί με χάρακα, θα δείχνει μη φυσική.

Επίσης, η φυσική πρόσθια γραμμή δεν φύεται ποτέ απότομα από την κορυφή του μετώπου σαν ένα τείχος μαλλιών. Η φύση παρέχει μία μεταβατική ζώνη λεπτών τριχών, έτσι ώστε να υπάρχει μία ομαλή κλιμάκωση προς τη μεγαλύτερη πυκνότητα μαλλιών που χαρακτηρίζει την κορυφή του κεφαλιού. Για τον λόγο αυτόν, στον σχεδιασμό της πρόσθιας γραμμής πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως μονότριχα και δίτριχα τριχοθυλάκια, για ένα πιο αραιό αποτέλεσμα, ενώ προχωρώντας προς την κορυφή του κεφαλιού να εμφυτεύονται τρίτριχα και τετράτριχα τριχοθυλάκια για μεγαλύτερη πυκνότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η φυσική πρόσθια γραμμή δεν βρίσκεται ούτε πολύ κοντά στα φρύδια, αλλά και ούτε και πολύ μακριά από αυτά. Σε αυτό το σημείο, η φύση ακολουθεί τον νόμο των τριών τρίτων: η απόσταση ανάμεσα στην πρόσθια γραμμή και τα φρύδια είναι περίπου όσο η απόσταση από τα φρύδια μέχρι το τέλος της μύτης, και όσο η απόσταση από το τέλος της μύτης μέχρι το πηγούνι. Επομένως, κοιτάζοντας ένα πρόσωπο, περιμένουμε να δούμε τρεις παρόμοιες σε πλάτος ζώνες. Αν η πρόσθια γραμμή δημιουργηθεί είτε πολύ ψηλά, είτε πολύ χαμηλά στο μέτωπο, τότε ο νόμος των τριών τρίτων διαταράσσεται και η μεταμόσχευση μαλλιών δείχνει μη φυσική.

Και τέλος, η πρόσθια γραμμή θα πρέπει να συμβαδίζει με την ηλικία του ατόμου. Ακόμα και στους άνδρες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης, η πρόσθια μετωπιαία γραμμή υποχωρεί την περίοδο της εφηβείας κατά 2 εκατοστά περίπου. Και επίσης λεπταίνει αφού μειώνεται και η διάμετρος της κάθε τρίχας. Επομένως, αν ένας σαραντάρης άντρας ζητήσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, η πρόσθια γραμμή θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι παρόμοια με αυτή ενός σαραντάρη άντρα που δεν υποφέρει από αραίωση μαλλιών. Οποιαδήποτε άλλη απόπειρα να επαναδημιουργηθεί η πρόσθια γραμμή που είχε στα νεανικά χρόνια του, θα έχει ως αποτέλεσμα μία μη φυσικό εικόνα.