Oι άνδρες στο στόχαστρο του HPV και των κονδυλωμάτων!

Με τα κονδυλώματα και τα ποσοστά καρκίνου λόγω HPV να αυξάνουν ανησυχητικά ανάμεσα στον ανδρικό πληθυσμό, ο αγώνας για την εξάλειψη του ιού HPV είναι πλέον… υπόθεση και των δύο φύλων!

Το απυρόβλητο… βάλλεται!

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ως το συχνότερο σεξουαλικό νόσημα, συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά του στις σεξουαλικές σχέσεις των συντρόφων, ενοχοποιώντας τες και υποβαθμίζοντας την ποιότητά τους. Αν και αλήθεια, λοιπόν, δεν είναι παράδοξο που μέχρι σήμερα αποτελούσε περισσότερο γυναικεία ανησυχία; Τα διαφωτιστικά ευρήματα μιας νέας έρευνας φέρνουν στο προσκήνιο μια αλήθεια που επαληθεύει αυτό που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα υπογραμμίζει εμφατικά εδώ και χρόνια: H μόλυνση λόγω HPV δεν εξαιρεί τους άνδρες!

Οι κλίμακες σύγκρισης τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν ξεκάθαρη άνοδο των περιστατικών σε αυτούς, σε συντριπτικά μάλιστα ποσοστά. Αυτή η πραγματικότητα έρχεται να ανατρέψει οριστικά την εσφαλμένη αντίληψη που υπήρχε και κατέτασσε τους άνδρες σε ομάδα χαμηλού κινδύνου στην κατηγορία της καρκινογένεσης.

Η ταυτότητα της νέας έρευνας

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, διεξήχθη τα έτη 2013-2014 για λογαριασμό του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και περιελάμβανε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.868 ανδρών ηλικίας 18-59 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως η επικράτηση του ιού έφτανε το 50%, αποδεικνύοντας πως ο ένας στους δύο σεξουαλικά ενεργούς άνδρες βρίσκεται τελικά πάντα αντιμέτωπος με τον ιό, είτε ως απλός φορέας είτε ως ασθενής. Ανεξάρτητα από το ποιες επιπτώσεις θα έχει τελικά ο ιός στον οργανισμό, το ποσοστό 1:2 δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Ο HPV αφορά τη σεξουαλική υγεία ολόκληρου του πληθυσμού, χωρίς να μπορούν να ταξινομηθούν αυτή τη στιγμή κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τις αποκλείουν ή μειώνουν τον κίνδυνο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
ΜΕ LASER

ONLINE ΙΑΤΡΙΚΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αναθεωρώντας δύο επικίνδυνες αντιλήψεις

Ιδιαίτερα οι άνδρες, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, εμβολιασμού, αλλά και τάσης σε μερικές περιπτώσεις να υποτιμούν την έκταση ή τη σημασία του προβλήματος, βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι από όσο νομίζουν. Αναζητώντας εκτενέστερα τους λόγους που ο ιός θριαμβεύει ανάμεσα στους άνδρες, βρίσκουμε δύο εντελώς λανθασμένες αντιλήψεις που συντελούν στη θεαματική εξάπλωσή του. Δεν είναι λίγοι όσοι διατηρούν την εσφαλμένη εντύπωση πως τα κονδυλώματα είναι πάντοτε αθώα και πως ο ιός θα αποβληθεί μόνος του από τον οργανισμό. Όσοι, όμως, ενστερνίζονται αυτή την άποψη παραγνωρίζουν το γεγονός πως τα χαμηλού κινδύνου στελέχη του ιού μπορούν να συνυπάρχουν με τα αντίστοιχα υψηλού κινδύνου. Αυτή η διαπίστωση από μόνη της καθιστά την αδιαφορία απέναντι στην ιατρική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων σχεδόν εγκληματική! Εξίσου λανθασμένη αντιμετώπιση έχουν, ωστόσο, και όσοι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια γιατί πιστεύουν πως όποια θεραπεία και αν ακολουθήσουν, ο ιός θα παραμείνει για πάντα στον οργανισμό τους. Ο συγκεκριμένος μύθος είναι εξίσου επικίνδυνος και τελικά συντελεί στη διάδοση ή επέκταση του ιού λόγω μη έγκαιρης αντιμετώπισής του σε στάδιο απόλυτα θεραπεύσιμο.

Γιατί πρέπει να απασχολεί (και) τους άνδρες ο HPV;

Πρόκειται για έναν ιό που τους αφορά άμεσα: Ξεχάστε την εσφαλμένη αντίληψη πως οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στους ογκογενετικούς τύπους του ιού. Το πέος, η ουρήθρα, το όσχεο, αλλά και η περιοχή γύρω και μέσα από τον πρωκτόείναι ευάλωτες, όπως είναι το αιδοίο, ο τράχηλος και ο πρωκτός της γυναίκας. Ο συναγερμός για τους άνδρες αρχίζει να ακούγεται ακόμα πιο έντονα, μάλιστα, αφού ο ιός δείχνει να προτιμά και τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα. Είναι απόλυτα κατατοπιστικοί οι αριθμοί που δείχνουν τους καρκίνους σε αυτό το σημείο λόγω HPV να είναι στην πρώτη θέση σε σχέση με τους καρκίνους του στόματος που προκαλούνται από άλλους παθογόνους παράγοντες.

Πρόκειται για έναν ιό απρόβλεπτο. Παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις η μόλυνση υποχωρεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις, υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό περιστατικών που παρουσιάζει καρκινικές μεταλλάξεις. Ανάλογα με τον ορότυπο, υπάρχει υψηλή ή χαμηλή επικινδυνότητα για ανάπτυξη καρκινικών ή άλλων βλαβών. Στην εν λόγω έρευνα, μάλιστα, οι μισοί άνδρες του δείγματος ανευρέθηκαν με κονδυλώματα, ενώ ο ένας στους τέσσερις έπασχε από καρκίνο που προκλήθηκε από τον HPV!

Πρόκειται για έναν ιό επίμονο. Αν ανήκετε σε αυτούς που υπολογίζουν μόνο τον καρκίνο, οφείλετε να αναθεωρήσετε. Ακόμα και αν δεν προκαλέσει κακοήθεια, ο ιός είναι σε θέση να δημιουργήσει κονδυλώματα που συχνά είναι η αιτία για μεγάλη ταλαιπωρία και ψυχολογική επιβάρυνση. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, εξαπλώνονται και μεταδίδονται, ενώ, με λανθασμένους χειρισμούς και ολιγωρία, μπορούν εύκολα να υποτροπιάσουν σε πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Ο ιός μπορεί εύκολα, λοιπόν, να προκαλέσει νέες βλάβες ή να επιφέρει υποτροπές, αν δεν συνυπάρξουν έγκαιρη διάγνωση, συστηματική παρακολούθηση και λεπτομερειακή θεραπεία. Αν τηρηθούν αυτές οι συνθήκες, ωστόσο, είναι δυνατόν να εξουδετερωθεί ολοκληρωτικά και μόνιμα. 

Ο ιός HPV δεν είναι ανίκητος!

Η λεπτομερειακή ανίχνευση μπορεί να πραγματοποιηθεί αρχικά μέσω της αυτοεξέτασης, αλλά η ακριβής «χαρτογράφηση» ακόμα και των πιο ανεπαίσθητων βλαβών γίνεται μονάχα από έμπειρο δερματολόγο-αφροδισιολόγο. Το έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό των δερματολογικών ιατρείων IQ Skin Clinics διαθέτει την οργάνωση, την εμπειρία, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και την ιατρική εξειδίκευση που απαιτούνται στη μάχη… με τον ιό. Με τη χρήση ισχυρών μεγεθυντικών φακών, με ενισχυμένες δέσμες φωτός, και την εφαρμογή υπερπαλμικού laser στις βλάβες η διαδικασία της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής θεραπείας επέρχεται τάχιστα, ανώδυνα και χωρίς καμιά επίπτωση στο σώμα ή τη ζωή του ασθενή. Κατά το διάστημα της θεραπείας αλλά και μετά το πέρας αυτής (στο πλαίσιο της προληπτικής παρακολούθησης) τα δερματολογικά ιατρεία IQ Skin Clinics συνεργάζονται στενά με διάφορες ιατρικές ειδικότητες (γυναικολόγους, ουρολόγους, γαστρεντερολόγους) προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτα στοχευμένη θεραπεία.

Όσο σοκαριστική κι αν είναι η διαπίστωση, λοιπόν, πως νομοτελειακά ο HPV θα χτυπήσει κάποια στιγμή και τη δική μας πόρτα ή της συντρόφου μας, τόση ανακούφιση προσφέρει η διαπίστωση πως στην πραγματικότητα δεν είμαστε αθωράκιστοι απέναντί του. Η σωστή αντιμετώπισή του δεν ξεφεύγει από το τρίπτυχο της εν γένει καλής σεξουαλικής υγείας και συμπεριφοράς, που δεν είναι άλλο από το «ενημερώνομαι-προφυλάσσομαι-εξετάζομαι». Η σύγχρονη ιατρική έχει στη διάθεσή της όλα εκείνα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για να βγάλει τον φόβο του HPV οριστικά από τη ζωή σας.

Σε δεύτερο επίπεδο, πέρα από την αυτονόητη χρήση του προφυλακτικού, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως και το τεστ-Παπ δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των γυναικών. Οι τακτικοί κυτταρολογικοί έλεγχοι μπορούν να ανιχνεύσουν μια καρκινική αλλοίωση, ωστόσο συστήνεται ως πιο αποτελεσματικό το HPV-test, που ταυτοποιεί τα στελέχη του HPV πριν αυτά προκαλέσουν αλλοιώσεις.