Πλένεις σωστά το πρόσωπό σου;

Καθημερινά, ιοί, βακτήρια, ρύποι και νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στο δέρμα του προσώπου σου. Το σωστό πλύσιμο και ο καθαρισμός με τα κατάλληλα δερμοκαθαριστικά, ειδικά στο δέρμα με ακμή, που σου προτείνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος, είναι βασικοί παράγοντες για την διατήρηση της υγιεινής, της καθαρότητας και της λάμψης του προσώπου.

Διάβασε προσεκτικά τις συμβουλές διακεκριμένων δερματολόγων για τον λεπτομερή και σωστό καθαρισμό του προσώπου, ειδικά τώρα, στα πλαίσια των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19.

Γιατί πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου με καθαρά χέρια;

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς πως τα χέρια σου είναι μεταδότες μικροβίων. Προτού ακουμπήσεις τα χέρια στο πρόσωπο πρέπει να τα έχεις πλύνει πολύ σχολαστικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Ακόμη κι αν θελήσεις να καθαρίσεις το πρόσωπο με βαμβάκι, μην θεωρήσεις ότι το πλύσιμο των χεριών είναι περιττό. Κράτα τα χέρια σου πάντα καθαρά για να μην βλάψεις το δέρμα και την υγεία σου.

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου;

Ρεαλιστικά, το πολύ δύο φορές την ημέρα. Αυτό προϋποθέτει πως το βράδυ, προτού κοιμηθείς, έχεις καθαρίσει σχολαστικά το πρόσωπο από ρύπους και μακιγιάζ με βάση τις οδηγίες που σου έχει δώσει ο δερματολόγος. Έτσι, το πρωί δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι περισσότερο από το συνηθισμένο ντους, εκτός και αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που πρέπει να επαναλάβεις το πλύσιμο του προσώπου. Μπορείς να πλύνεις το πρόσωπο και τρίτη φορά μέσα στην ημέρα, μόνο αν έχεις επιστρέψει σπίτι από μια αθλητική δραστηριότητα ή εάν το μακιγιάζ σου είναι βαρύ και θέλεις γενικά να το αφαιρέσεις ή επειδή πρόκειται να πας γυμναστήριο. Γενικά, το πλύσιμο του προσώπου είναι σημαντικό για την υγιεινή του δέρματος, αλλά το υπερβολικό πλύσιμο συνήθως επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα: το δέρμα χάνει τη φυσική του λιπαρότητα, προκαλώντας ξηρότητα, ερεθισμό και κάποιες φορές φλεγμονή, λόγω εισόδου βακτηρίων και μικροβίων στο δέρμα. 

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πόσο ζεστό πρέπει να είναι το νερό για το πλύσιμο του προσώπου;

Το νερό δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε κρύο. Στην πρώτη περίπτωση δρα επιθετικά στο δέρμα, ενώ στη δεύτερη δεν αφήνει τους πόρους να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι ρύποι. Το καλύτερο είναι να πλένεις το πρόσωπο με χλιαρό νερό.

Είναι καλύτερα να πλένεις το πρόσωπο με ειδικό καθαριστικό νερό ή με νερό βρύσης;

Το καθαριστικό ή μικκυλιακό νερό συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του προσώπου. Ωστόσο, οι περισσότεροι δερματολόγοι πιστεύουν ότι η χρήση του πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά και όχι να αντικαθιστά το πλύσιμο του προσώπου με φυσικό νερό ούτε το ντεμακιγιάζ με τα κατάλληλα δερμοκαθαριστικά. Μπορείς να το χρησιμοποιείς για ένα γρήγορο καθαρισμό, σε περιστάσεις που δεν έχεις τον χρόνο ή τις κατάλληλες συνθήκες για να καθαρίσεις με λεπτομέρεια το πρόσωπό σου. 

Τι γίνεται αν συνηθίζεις να μην καθαρίζεις το πρόσωπό σου;

Σκοπός του καθαρισμού του προσώπου με τα κατάλληλα δερματολογικά προϊόντα είναι η αποτελεσματική αφαίρεση από το δέρμα όλων των ρύπων και του μακιγιάζ. Αν δεν καθαρίσεις το πρόσωπο, τα ίχνη του μακιγιάζ που απομένουν μπορεί να αναμιχθούν με το σμήγμα του δέρματος, που λειτουργεί ως τροφή για τα βακτήρια και να σου προκαλέσει σπυράκια και ακμή.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείς το καθαριστικό προσώπου;

Αρχικά, η ποσότητα του καθαριστικού δεν πρέπει να είναι υπερβολική και τα χέρια σου να είναι καθαρά. Επίσης, οι κινήσεις των χεριών σου να είναι απαλές και κυκλικές, ξεκινώντας πρώτα από το μέτωπο και καταλήγοντας στο κάτω μέρος του προσώπου.

Είναι αποτελεσματικά τα μαντηλάκια καθαρισμού για το πρόσωπο;

Αν και είναι βολικά ως προς τη μεταφορά και την χρήση τους, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ στο πρόσωπο και δεν θεωρούνται κατάλληλα για τον σωστό καθαρισμό του προσώπου, όταν υπάρχει έστω προδιάθεση για ακμή. Εάν το δέρμα σου είναι ακνεϊκό, τότε δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς καθόλου, όπως και τα μωρομάντηλα, γιατί θα προκαλέσουν λιπαρότητα στο δέρμα και θα επιδεινώσουν την ακμή σου. Επιπλέον, μην κάνεις το λάθος και χρησιμοποιήσεις για τον καθαρισμό πετσέτα και σφουγγάρι γιατί θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη βακτηρίων και με την τριβή θα προκληθεί ερεθισμός στο δέρμα σου. Χρησιμοποίησε χαρτί υγείας ελαφρά ταμποναριστά για να στεγνώσει το δέρμα του προσώπου μετά τον καθαρισμό του με κατάλληλο καθαριστικό για ακνεικό δέρμα.

Ποτέ μην ξεχνάς:

ο πλέον ασφαλής και αποτελεσματικός καθαρισμός του προσώπου είναι ο δερματολογικός. Μόνο ο δερματολόγος μπορεί να αποφανθεί σωστά τις ανάγκες του δέρματός σου και να σου προτείνει την καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδο καθαρισμού. Αντίθετα, ο καθαρισμός με ατμό, που εφαρμόζεται στα κέντρα αισθητικής, ερεθίζει το δέρμα σου και επιδεινώνει την ακμή, σε περίπτωση που έχεις. Επιπλέον, ποτέ μην επιτρέψεις σε κάποιον να προσπαθήσει να εξάγει το σμήγμα από το δέρμα σου με τα δάχτυλα. Για την δική σου ασφάλεια, η πράξη αυτή είναι ιατρική και πρέπει να γίνεται με ειδικές μεθόδους και ιατρικά εργαλεία. Τέλος, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής σου, η φωτοθεραπεία (LINK) θεωρείται η πλέον ασφαλής καθώς μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλοκαιριού, με ή χωρίς την χορήγηση φαρμάκων με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Συμβούλευσαν οι δερματολόγοι 

Dr. Τζερμιάς Χριστόφορος, εξειδικευμένος Δερματολόγος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής των Κλινικών Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

Dr. Todd Minars, MD, Dermatologist and Assistant Clinical Professor of Dermatology, University of Miami School of Medicine. 

Dr. Peterson Pierre, MD, Dermatologist in Thousand Oaks, California. 

Dr. Manish Shah, MD, Plastic Surgeon in Colorado. 

Dr. Viseslav Tonkovic-Capin, MD, Dermatologist in Kansas City.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Tα ιατρεία μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Κολωνάκι & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.