Αντιμέτωποι με την ακμή το καλοκαίρι

Δεν υπάρχει ομορφότερο από ένα λαμπερό και ομοιόμορφα μαυρισμένο δέρμα. Όμως, οι μήνες του καλοκαιριού με την ζέστη, τον ιδρώτα, την υγρασία, σε κάποια πρόσωπα “φουντώνουν” την ακμή. Τι πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις την ακμή σε ύφεση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των διακοπών σου;

Συμβουλές για την ακμή σου το καλοκαίρι

Καθώς το καλοκαίρι, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία φραγμένων πόρων και εμφάνισης ή επιδείνωσης της ακμής, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στη διαχείριση της ακμής μέχρι να επιστρέψεις από τις διακοπές σου.

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

1. Ακολούθησε με συνέπεια τις οδηγίες του δερματολόγου

Ανάμεσα στον ήλιο και τη ζέστη, το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια περίοδος “τιμωρίας” αν παραμελήσεις  το δέρμα σου με ακμή. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να ακολουθείς τις οδηγίες που σου έχει υποδείξει ο δερματολόγος. Σίγουρα είναι κάπως “στενάχωρο” μέσα στην ανεμελιά των διακοπών να τηρείς κατά γράμμα τις οδηγίες του. Ωστόσο, είναι αναγκαίες εάν δεν θέλεις να υποτροπιάσει η ακμή σου ή να δημιουργήσει εξάρσεις στην ακμή  σου, τις οποίες θα παρατηρήσεις αργότερα, τους επόμενους μήνες.

2. Χρησιμοποίησε το σωστό αντηλιακό και τα ειδικά δερμοκαλλυντικά

Το ακνεϊκό δέρμα είναι από τη φύση του… απαιτητικό ως προς το είδος των προϊόντων φροντίδας που πρέπει να χρησιμοποιείς. Συνεπώς, μην πειραματιστείς με κάποιο αντηλιακό της τελευταίας στιγμής, που μπορεί να μπλοκάρει τους πόρους του δέρματος, να το κάνει πιο λιπαρό ή να δημιουργήσει εξάρσεις στην ακμή  σου. Βεβαιώσου πως στη βαλίτσα σου έχεις βάλει το κατάλληλο αντηλιακό, που σου έχει προτείνει ο δερματολόγος. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα προϊόντα φροντίδας και τα καλλυντικά σου. Ακόμα και αν έχουν την ένδειξη “μη-φαγεσωρογόνο” ή “oil-free”, δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλή για όλες τις περιπτώσεις ακμής. Να χρησιμοποιείς μόνο τα ειδικά δερμοκαλλυντικά, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, την μορφή και την σοβαρότητα της ακμής σου.

3. Διατήρησε το δέρμα σου καθαρό και ενυδατωμένο

Τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, να καθαρίζεις απαλά το πρόσωπό σου με τα κατάλληλα δερμοκαθαριστικά για τον τύπο της ακμής σου. Να αποφεύγεις το σκούπισμα με πετσέτα και το τρίψιμο με σφουγγάρι γιατί θα προκαλέσεις βακτήρια και ερεθισμό στο δέρμα σου. Επιπλέον, μην χρησιμοποιήσεις μωρομάντηλα, έστω και σε έκτακτες περιπτώσεις, γιατί δημιουργούν λιπαρότητα, αλλά ούτε και προϊόντα για τόνωση που δεν είναι κατάλληλα για ακμή ή προϊόντα για απολέπιση που δημιουργούν τριβή και επιδεινώνουν την ακμή. Για την ενυδάτωση του δέρματος, να ακολουθείς με συνέπεια τις οδηγίες του δερματολόγου γιατί ένα λάθος προϊόν μπορεί να χειροτερεύσει την ακμή σου. 

4. Διαχειρίσου σωστά τον ιδρώτα σου

Οι καυτές καλοκαιρινές μέρες μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε συνεχή αγώνα ενάντια στο ιδρώτα και στην κολλώδη αίσθηση που αφήνει στο πρόσωπο και το σώμα σου. Ο ιδρώτας “τρέχει” στους πόρους του δέρματος, τους φράζει και προκαλεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν το δέρμα σου έχει ακμή ή τάση για εμφάνιση ακμής, με τον ιδρώτα βρίσκεται πάντα σε δύσκολη θέση! Το συχνό ντους και το πλύσιμο του προσώπου, βοηθάει την ακμή σου σημαντικά. Ωστόσο, να προσέχεις να μην το παρακάνεις με υπερβολικό πλύσιμο και τρίψιμο του δέρματος γιατί θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Επίσης, επειδή η ακμή εκδηλώνεται και στο σώμα, να προτιμάς να φοράς βαμβακερά ρούχα που απορροφούν τον ιδρώτα και κρατούν το δέρμα δροσερό και στεγνό.

5. Μάθε σε καλές καλοκαιρινές συνήθειες

Το καλοκαίρι, κυρίως στις διακοπές, όλοι ξεφεύγουμε σε κάποια θέματα, που επηρεάζουν το ακνεϊκό δέρμα. Λιπαρές τροφές, γλυκά εδέσματα και αλκοολούχα ποτά καλό είναι να τα διαχειρίζεσαι με μέτρο γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει η ακμή σου. Μετά την βουτιά στην πισίνα ή τη θάλασσα, να κάνεις οπωσδήποτε ντους και να μην αφήνεις το αλάτι ή το χλώριο να παραμένει στο δέρμα σου. Όσο αργά κι αν γυρίσεις το βράδυ, μη ξεχάσεις να κάνεις ντεμακιγιάζ πριν από τον ύπνο. Επίσης, η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας του δέρματος. Να αποφεύγεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σάκχαρα και επεξεργασμένα συστατικά, που μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

6. Μετά τις διακοπές, προγραμμάτισε επίσκεψη στον δερματολόγο

Συνήθως, ο καλοκαιρινός ήλιος, η θάλασσα και κάποια πράγματα που δεν τήρησες σωστά κατά τη διάρκεια των διακοπών, οδηγούν σε έξαρση της ακμής. Για να μην επιδεινωθεί και υποτροπιάσει, καλό είναι μετά από τις διακοπές σου να κάνεις έναν δερματολογικό έλεγχο για επανεξέταση της ακμής σου και να λάβεις κάποιες πιθανές συστάσεις από τον δερματολόγο, ώστε να προετοιμάσεις σωστά το δέρμα σου για τις πρώτες ψύχρες του φθινοπώρου. 

Στον δερματολογικό έλεγχο για την ακμή σου περιλαμβάνεται κλινική εξέταση και ψηφιακή δερμoανάλυση, που θα βοηθήσουν τον δερματολόγο να αξιολογήσει με ακρίβεια τις ακνεϊκές βλάβες. Το πρωτόκολλο θεραπείας περιλαμβάνει φωτοθεραπεία  που συνδυάζει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι κατάλληλη για εφαρμογή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, σε περίπτωση επιδείνωσης της ακμής σου, δεν χρειάζεται να περιμένεις το φθινόπωρο για να την αντιμετωπίσεις! 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Tα ιατρεία μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Κολωνάκι & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.