Ανδρική Τριχόπτωση: Ο απόλυτος οδηγός για να μάθετε τα πάντα

Τα πλούσια μαλλιά αποτελούν πάντα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Όταν αυτά αρχίζουν και χάνονται, τότε συνήθως χάνεται και η αυτοπεποίθηση των αντρών. Ποια είναι τα στάδια της ανδρικής τριχόπτωσης και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί;

Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνδρες το ίδιο πρόβλημα τριχόπτωσης. Η ανδρική τριχόπτωση ποικίλει σε είδη και βαθμό σοβαρότητας. Όμως, με την έγκαιρη διάγνωση, τη σωστή αντιμετώπιση και την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης, η αραίωση μπορεί όχι μόνο να σταματήσει, αλλά και να εξαφανιστεί!

Η ανδρική τριχόπτωση & Κλίμακα Norwood

Η πρόοδος της τριχόπτωσης στους άνδρες μετριέται σε βαθμίδες της κλίμακας Norwood. Πρόκειται για ένα καθιερωμένο παγκόσμιο σύστημα σταδιοποίησης της ανδρικής τριχόπτωσης, που απεικονίζει τα στάδια αραίωσης των μαλλιών.

Σε γενικές γραμμές, η αραίωση ξεκινάει από την περιοχή των κροτάφων και στην κορυφή της κεφαλής, μέχρι που κάποια στιγμή οι δύο περιοχές (πρόσθια και κορυφή) συναντιούνται. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμίδα της κλίμακας Norwood, τόσο σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ανδρική τριχόπτωση.

Ο ρυθμός τριχόπτωσης διαφέρει σημαντικά από άνδρα σε άνδρα. Είναι πιθανό να ξεκινήσει πολύ νωρίς, ακόμα και από την εφηβεία, και να εξελιχθεί πολύ γρήγορα, τόσο που μέσα σε μία δεκαετία ένας άνδρας να βρεθεί στην 3η ή 4η βαθμίδα. Υπάρχουν όμως και πολλοί άνδρες, που δεν ταλαιπωρούνται από ιδιαίτερη τριχόπτωση μέχρι την ηλικία των 50 ετών, αλλά εν συνεχεία μέσα σε λίγα χρόνια φτάνουν στην 6η ή 7η βαθμίδα.

Άνδρες από 50 ετών και πάνω μπορεί να φτάσουν μέσα σε λίγα χρόνια στην 6η ή 7η βαθμίδα της κλίμακας Norwood.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τα είδη της ανδρικής τριχόπτωσης

Φυσιολογική τριχόπτωση: Στο πλαίσιο της φυσικής ανανέωσης των τριχών, χάνονται καθημερινά 50-100 τρίχες. Αυτές οι τρίχες αντικαθίστανται άμεσα από καινούργιες και δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη διαφορά στην πυκνότητα των μαλλιών.

Εποχική τριχόπτωση: Διαρκεί συνήθως δύο μήνες και είναι αναστρέψιμη. Εμφανίζεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά σε γενικές γραμμές επηρεάζονται περισσότερο οι γυναίκες απ’ ότι οι άντρες.

Παθολογική τριχόπτωση: Σε κάποιες περιπτώσεις, η διάχυτη τριχόπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός κάποιας μορφής αλωπεκίας (δηλαδή μόνιμης εμφανούς αραίωσης). Τα μαλλιά χάνονται, βγαίνουν και πέφτουν ξανά σε έναν πιο σύντομο επαναλαμβανόμενο κύκλο ζωής. Ή χάνονται και επανεκφύονται με αλλαγές στις προδιαγραφές της τρίχας (το χρώμα, την ποιότητα και την ποσότητα). Ή χάνονται και δεν ξαναβγαίνουν, επειδή οι θύλακες συρρικνώνονται και αδρανούν. Στην περίπτωση αυτή, η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται παθολογική και μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία.

Κληρονομική προδιάθεση (ανδρογενετική τριχόπτωση): Η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες είναι η κληρονομική προδιάθεση, που χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως ανδρογενετική τριχόπτωση. Τα γονίδια προκαλούν ευαισθησία των τριχοθυλακίων στις ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα) που υπάρχουν στον οργανισμό, ανεξαρτήτως της ποσότητάς τους.

Στο 5% των ανδρών, η ανδρογενετική τριχόπτωση αρχίζει πριν την ηλικία των 20 ετών, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 25% στους άνδρες ηλικίας έως 30 ετών και σε 50% σε άνδρες ηλικίας έως 50 ετών.

Γυροειδής τριχόπτωση: Πρόκειται για μία αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα ίδια τα τριχοθυλάκια και προκαλεί έντονη τριχόπτωση. Αν εξελιχθεί, η γυροειδής αλωπεκία δημιουργεί αποψιλωτικές πλάκες (άτριχες περιοχές) σε στρογγυλό ή οβάλ σχήμα στο τριχωτό της κεφαλής ή και σε ολόκληρο το σώμα. Η τριχόπτωση συνήθως δεν είναι μόνιμη και τα μαλλιά στους περισσότερους ασθενείς ξαναβγαίνουν μέσα σε έναν χρόνο.

Διάχυτη τριχόπτωση: Στην περίπτωση αυτή, μεγάλος αριθμός τριχών μπαίνει πρόωρα στην τελογενή φάση, που συνεπάγεται λέπτυνση και πέσιμο των μαλλιών. Συνήθως, δεν επηρεάζεται περισσότερο από το 50% των μαλλιών. Η τριχόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί έως και τρεις μήνες μετά από την οφειλόμενη αιτία. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι:

  • Ψυχικό ή σωματικό στρες, όπως μία πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, μία σοβαρή ασθένεια, ένα εμπύρετο επεισόδιο, η απότομη και υπερβολική απώλεια βάρους, ένα διαζύγιο ή ο χαμός ενός οικογενειακού μέλους.
  • Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, όπως υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης.
  • Έλλειψη στον οργανισμό κυρίως σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνες D και Β12, φυλλικό οξύ και λιπαρά οξέα.
  • Παρενέργειες από συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά, χημειοθεραπευτικά, αντιψυχωσικά, αντιϋπερχοληστερινικά, θάλλιο, βορικό οξύ. Συνήθως, η τριχόπτωση σταματάει και η τριχοφυΐα αποκαθίσταται μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.

Τραυματική τριχόπτωση: Υπάρχουν δύο τύποι τριχόπτωσης που δεν σχετίζονται με τη διαταραχή του κύκλου ζωής της τρίχας, οι οποίες είναι οι:

  • Τριχοτιλλομανία, μία ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί το άτομο να τραβάει και να ξεριζώνει τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια του. Οι περιοχές που αραιώνουν, είναι σποραδικές με ακανόνιστο σχήμα.
  • Τριχόπτωση από έλξη, που προκαλείται όταν τα μαλλιά είναι χτενισμένα και τραβηγμένα πολύ σφιχτά. Γίνεται πιο έντονα ορατή γύρω από το πρόσωπο.

Τριχόπτωση νοσογενής: Πρόκειται για μία μορφή τριχόπτωσης που οφείλεται σε κάποια πάθηση.

  • Διαταραχές ανάπτυξης και κληρονομούμενα νοσήματα: απλασία δέρματος, επιδερμικοί σπίλοι, ποροκεράτωση του Mibelli, ιχθυάσεις, νόσος Darier, κ.α.
  • Βλάβες από φυσικά αίτια όπως, μηχανικά τραύματα, εγκαύματα, ακτινοδερματίτιδα
  • Μικροβιακές φλεγμονές, δερματοφυτίες, βακτηριακές λοιμώξεις, λεισμανίαση, ιογενείς λοιμώξεις (έρπης ζωστήρ, ανεμοβλογιά, ευλογιά)
  • Νεοπλασίες όπως, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ουλοποιητικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μεταστατικά καρκινώματα
  • Διάφορες άλλες δερματοπάθειες αγνώστου αιτιολογίας, ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, κ.α.

Η διάγνωση και θεραπεία της ανδρικής τριχόπτωσης

Η τριχοσκόπηση είναι απαραίτητη για μια σωστή και έγκυρη διάγνωση. Η συγκεκριμένη εξέταση μελετάει λεπτομερώς την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής ανά τετραγωνικό εκατοστό. Μέσω της τριχοσκόπησης αναλύονται και αξιολογούνται όλα τα χαρακτηριστικά των τριχοθυλακίων.

Μετά τη διάγνωση, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής του γενετικού τεστ τριχόπτωσης, το οποίο βοηθάει στο να διαμορφωθεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για κάθε ασθενή με βάση το γονιδιακό προφίλ του (DNA). Το γενετικό τεστ τριχόπτωσης αναλύει συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με την αραίωση των μαλλιών και αποκαλύπτει τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές ουσίες για την κάθε περίπτωση, βοηθώντας έτσι στην μεγιστοποίηση της δράσης της θεραπείας.

Το θεραπευτικό πλάνο συνδυάζει χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών και συντηρητικές θεραπείες (φωτοθεραπεία, βιοσυμβατή θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες κ.α.), ενώ για πιο προχωρημένες περιπτώσεις αραίωσης των μαλλιών συστήνεται μεταμόσχευση μαλλιών με Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη FUE.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.