Σπίλος στο κεφάλι; Πρόληψη από μελάνωμα και θεραπεία

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε το τριχωτό της κεφαλής σας για ύποπτους σπίλους; Γνωρίζετε τα συμπτώματα του μελανώματος και πώς να προφυλαχθείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής;

Και μόνο στο άκουσμά του, ο καρκίνος του δέρματος είναι τρομακτικός. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όταν τα συμπτώματα εντοπίζονται έγκαιρα. Οι σπίλοι στο τριχωτό της κεφαλής τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητοι με αποτέλεσμα η εκδήλωση ενός μελανώματος να ανιχνεύεται όταν είναι πολύ αργά.

Ένας σπίλος στο κεφάλι θεωρείται επικίνδυνος γιατί είναι δύσκολο να τον παρατηρήσει κανείς κρυμμένο κάτω από τα μαλλιά. Για να εντοπίσετε τους σπίλους στο τριχωτό της κεφαλής και να προλάβετε έγκαιρα την εκδήλωση δερματικού καρκίνου, χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένα βήματα:

  • Ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων: Η έγκαιρη ανίχνευση μελανώματος στο τριχωτό της κεφαλής ξεκινά με τον ακριβή εντοπισμό όλων των σπίλων που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτό επιτυγχάνεται με την αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων. Πρόκειται για την πλέον τεχνολογικά προηγμένη προληπτική εξέταση μελανώματος, με την οποία αποτυπώνεται λεπτομερώς ο χάρτης της επιδερμίδας ενός ατόμου, από την κορυφή έως τα νύχια, δίνοντας πλήρη ανάλυση για όλους τους σπίλους, νεοεμφανιζόμενους ή υπάρχοντες.
  • Αφαίρεση σπίλων: Σε περίπτωση που ανιχνευθεί καρκινικός σπίλος, η επεμβατική μέθοδος είναι η βασική επιλογή του εξειδικευμένου δερματολόγου για πιθανή θεραπεία.

Πόσο επικίνδυνοι για την υγεία είναι οι σπίλοι στο τριχωτό της κεφαλής

Οι σπίλοι στο τριχωτό της κεφαλής είναι οι πιο “συνήθεις ύποπτοι” για εμφάνιση μελανώματος. Ειδικά εκείνοι, που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κεφαλής, καθώς είναι δύσκολο να παρατηρηθούν. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη ανίχνευση μελανώματος, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Επίσης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αφθονία των αιμοφόρων και των λεμφικών αγγείων συσχετίζεται με την επιθετικότητα των μελανωμάτων που αναπτύσσονται στο τριχωτό της κεφαλής. Όσο περισσότερα είναι τα αιμοφόρα αγγεία και οι λεμφαδένες στην περιοχή, τόσο ευκολότερα τα κύτταρα του μελανώματος μπορούν να εξαπλωθούν.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΟΣΩΜΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ποια είναι τα συμπτώματα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής

Για να γνωρίζετε αν ένας σπίλος στο κεφάλι είναι αβλαβής ή ύποπτος, πρέπει να παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα:

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής σαν εξόγκωμα στο χρώμα του δέρματος ή σαν περλέ κηλιδώδες εξάνθημα. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται ελαφρώς από φαγούρα.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εκδηλώνεται σαν θολωτό εξόγκωμα, τραχύ με κρούστα ή με φολίδες. Αν ξυστεί μπορεί να αιμορραγήσει.

Το μελάνωμα, το πιο επικίνδυνο από όλους τους καρκίνους του δέρματος, μπορεί να έχει ακανόνιστο περίγραμμα, ασύμμετρο σχήμα, διαφορετικές αποχρώσεις, συνήθως σε καφέ και μαύρο, και να είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος μύτης μολυβιού. Εάν παρατηρήσετε σπίλο που ταιριάζει με αυτή την περιγραφή αλλάζει χρώμα, μέγεθος και σχήμα με την πάροδο του χρόνου, τότε πρέπει αμέσως να επισκεφθείτε τον δερματολόγο μας.

Ένα άλλο σύμπτωμα πρώιμης προειδοποίησης για καρκίνο του δέρματος είναι η ακτινική υπερκεράτωση. Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές μορφές προκαρκινικού σταδίου του δέρματος. Σχετίζεται με την χρόνια έκθεση στον ήλιο και πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος είναι μεγαλύτερη σε ασθενείς με ακτινικές υπερκερατώσεις.

Τι είδους πρόληψη πρέπει να ακολουθήσετε για καρκίνο του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής

Δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί η εμφάνιση σπίλων στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα να εξελιχθούν οι σπίλοι σε καρκίνο του δέρματος, ακολουθώντας κάποιους κανόνες πρόληψης: 

Να κάνετε συχνά ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων: Η τακτική εξέταση, τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο, επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση από τον δερματολόγο μας όλων των μεταβολών των σπίλων. Βέβαια, αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, η επανάληψη της εξέτασης 2 φορές τον χρόνο είναι απαραίτητη. Προγραμματίστε άμεσα με τον δερματολόγο ραντεβού για εξέταση σπίλων και ακολουθείτε με τυπικότητα  το πρόγραμμα της εξέτασης που θα σας προτείνει.

Να παρακολουθείτε τυχόν μεταβολές στους σπίλους: Το διάστημα μεταξύ των προγραμματισμένων χαρτογραφήσεων σπίλων, να προσπαθείτε με αυτοεξέταση να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στους σπίλους σας μπροστά στον καθρέφτη ή με τη βοήθεια φορητού καθρέφτη για τους σπίλους στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας.

Να παίρνετε σωστή αντηλιακή προστασία: Η βασική αιτία καρκίνου του δέρματος είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Για να προστατέψετε το τριχωτό της κεφαλής σας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, θα πρέπει να φοράτε πάντα καπέλο.

Να κόβετε κοντά τα μαλλιά σας κατά διαστήματα: Είναι ένας τρόπος που σας διευκολύνει κυρίως στην αυτοεξέταση. Μπορείτε να ζητήσετε και από τον ίδιο τον κομμωτή σας να σας ενημερώνει για σπίλους που μπορεί να εντοπίσει στην κεφαλή σας.

Τι είδους θεραπεία πρέπει να ακολουθήσετε για καρκίνο του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής

Τα αποτελέσματα της αυτόματης χαρτογράφησης σπίλων και της ψηφιακής δερματοσκόπησης θα υποδείξουν στον εξειδικευμένο δερματολόγο της IQ Skin Clinics αν υπάρχει ύποπτος σπίλος στο τριχωτό της κεφαλής που πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί. Η μέθοδος της αφαίρεσης θα καθοριστεί με ακρίβεια ανάλογα με το είδος του σπίλου και το μέγεθος της βλάβης. Η χειρουργική επέμβαση με εκτομή είναι η πλέον αποτελεσματική για την πλήρη αφαίρεση του ύποπτου σπίλου. Την αφαίρεση ακολουθεί βιοψία για επιβεβαίωση ή όχι πιθανού καρκινώματος και εφαρμογή ανάλογης θεραπευτικής αγωγής.

Εάν ένας ύποπτος σπίλος αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε μπορεί να γίνει απειλητικός για τη ζωή. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να προγραμματίζετε τακτικό προληπτικό έλεγχο με τον δερματολόγο μας. Έτσι, θα μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες νε εξελιχθεί ένας σπίλος στο κεφάλι σε καρκίνο του δέρματος.