Κολλαγόνο – Γήρανση: 1-0. Μάθετε γιατί

Υπάρχει κανείς που θέλει να γεράσει και μάλιστα νωρίτερα; Σαφέστατα, όχι! Όλοι, ανεξαιρέτως, θα θέλαμε να παγώσουμε το χρόνο και να έχουμε βρει εκείνο το ελιξίριο που θα μας εξασφαλίζει δέρμα απαλό, λαμπερό και ελαστικό, έως τα βαθιά μας γεράματα.

Μάταια, όμως. Ελιξίριο νεότητας δεν υπάρχει. Υπάρχει, όμως, το κολλαγόνο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών μας δυνάμεων, της ελκυστικότητας και της νεανικότητάς μας.
Ο Αριστοτέλης είχε πει κάποτε ότι “ο τρόπος με τον οποίο θα γεράσουμε, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσουμε” και δεν είχε καθόλου άδικο. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, την πρόωρη γήρανση και να πετύχουμε την αντιγήρανση, καλό θα ήταν να μάθουμε τι είναι το κολλαγόνο και πώς αναδεικνύεται νικητής δρώντας ενάντια στη γήρανση.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο αποτελεί την πιο άφθονη πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας και συγκεκριμένα στους μυς, στα οστά, στο δέρμα, στα αιμοφόρα αγγεία, στους τένοντες, στους συνδέσμους, στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού και στο έντερο. Ονομάζεται έτσι γιατί αποτελεί ένα είδος κόλλας που κρατάει “κολλημένα” – ενωμένα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ BTX
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πώς συμβάλλει το κολλαγόνο στην αντιγήρανση

  1. Ενισχύει την υγεία μας, καθώς συμβάλλει στη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, καθώς βοηθάει τα κύτταρα του δέρματος να ανανεώνονται και να αναπλάθονται.
  2. Μειώνει τις ρυτίδες, συμβάλλει στην εξάλειψη των ουλών ακμής και ενυδατώνει το δέρμα.
  3. Μειώνει την κυτταρίτιδα και τις ραγάδες μέσω της βελτίωσης της ελαστικότητας του δέρματος, καθώς επιτρέπει τη διαστολή και τη συστολή χωρίς την καταστροφή των ιστών.
  4. Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας όπως είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, η δυσκαμψία και η φλεγμονή.
  5. Βοηθάει στη δημιουργία του συνδετικού ιστού κι έτσι προφυλάσσει την προστατευτική επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα, δρώντας θεραπευτικά ενάντια σε γαστρεντερικές διαταραχές.
  6. Είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  7. Ενισχύει το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας, η οποία τροφοδοτεί τα μυϊκά κύτταρα.
  8. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
  9. Βοηθά στην κατασκευή ισχυρότερων οστών κι επομένως δρα θετικά στην πρόληψη οστικών καταγμάτων.

Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το κολλαγόνο είναι ζωτικής σημασίας για την ελαστικότητα της επιδερμίδας και η στέρησή του προκαλεί ρυτίδες, καθώς και άλλα δερματικά προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνεται και οι κυτταρικές δομές αρχίζουν να χάνουν τη δύναμή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται λιγότερο ελαστικό και να εμφανίζει ρυτίδες. Επίσης, τα μαλλιά αποχρωματίζονται, οι αρθρώσεις χάνουν την ευελιξία τους και η ποιότητα των οστών αρχίζει επίσης να είναι λιγότερο ποιοτική.

Έτσι εξηγείται, άλλωστε, και το γεγονός ότι  το κολλαγόνο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της παραγωγής του.

Προσοχή στη ζάχαρη και το κάπνισμα!

Δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς του κολλαγόνου, φαίνεται να είναι η ζάχαρη και το τσιγάρο. Η γλυκόζη του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες του αίματος, άρα και στο κολλαγόνο, με αποτέλεσμα να επισπεύδεται η διαδικασία της γήρανσης. Για το λόγο αυτό, πρέπει να περιορίσουμε στη διατροφή μας την κατανάλωση γλυκόζης (που βρίσκεται π.χ. στους υδατάνθρακες) και φρουκτόζης, η οποία αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο εχθρό.

Επίσης, εξαιτίας του καπνίσματος διεγείρεται η δράση ενός ενζύμου, το οποίο προκαλεί διάσπαση του κολλαγόνου και μείωση της παραγωγής του, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να σχηματίζονται ρυτίδες.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση, που συνεπάγεται μεταξύ άλλων πόνο στις αρθρώσεις, χαλάρωση των μυών, δυσκαμψία, εμφάνιση ρυτίδων, περιορισμένη όραση, εύθραυστα οστά και διάφορες άλλες ασθένειες, καλό είναι να προσέχετε τον τρόπο ζωής σας, να περιποιείστε την επιδερμίδα σας και να φροντίζετε για τα αποθέματα κολλαγόνου στο σώμα σας!